Levensloopregeling Opname

 

Werknemers die geboren zijn in 1948 of daarvoor en die een opname uit de levensloopregeling, dan wordt dat gezien als loon uit vroegere dienstbetrekking. Hierop moet de groene tabel toegepast worden. Als men levensloop opname bij deze werknemers gaat toepassen, verschijnt daarvan een foutmelding.

 

Levensloop opname verwerken voor werknemers die 61 jaar en ouder zijn.

Deze werknemer moet in Microloon worden toegevoegd met een nieuw nummer en een tweede inkomstenverhouding. Bij de werknemer moet de groene tabel worden toegepast. Dit kan worden ingesteld op het tabblad Belasting in de rubriek 'Loonbelasting tabel'. De inrichting van de looncomponent blijft hetzelfde zoals hier onder staat aangegeven.

 

Opname levensloopregeling.

Nadat men een bedrag gespaard heeft t.b.v. de levensloopregeling kan in overleg met de werkgever hieruit een bedrag worden opgenomen. Wordt er opgenomen uit de levensloopregeling dan mag er voor 2009 een extra bedrag aan levensloopkorting van € 195,-- worden berekend boven op de al berekende arbeidskorting. Hiervoor moet er een looncomponent worden ingericht conform onderstaande beschrijving.

 

Ga via het hoofdmenu naar Aanpassen | Looncomponenten. We kiezen hiervoor een looncomponent tussen de 41 en 50 en passen deze als volgt aan:

 

lc-opnlevensloop-o.zoom50

 

lc-opnlevensloop-b.zoom50

 

lc-opnlevensloop-r.zoom50

 

Om het uitbetalen van levensloop tegoed te stimuleren, geldt in 2015 een bijzondere regeling voor het in 1 keer uitbetalen van levenslooptegoed: de 80%-regeling. Deze regeling vervalt per 1 januari 2016.

 

 

Stamgegevens werknemer per periode.

Nadat er een periode is toegevoegd kan op het tabblad Beloning op de aangepaste looncomponent t.b.v. Opname levensloopregeling een bedrag worden ingevoerd.

 

De berekening.

De berekening verloopt als volgt: De berekening is gebaseerd  2013.

 

SalspecLevensloop

 

 

Toelichting.

In de stamgegevens werknemer op het tabblad Verlofuren heeft u de mogelijkheid tot het vastleggen van de volgende twee rubrieken t.b.v de levensloopregeling.

Wn-Verlofuren-Levensloop

 

In deze berekening wordt er over een bedrag van € 3125,20 loonheffing berekend, volgens de tabel zou er € 920,16 moeten worden ingehouden.

Er wordt € 305,16 ingehouden. De werknemer neemt € 1500,-- op uit de levensloopregeling, in 2013 is er een maximum aan levensloopkorting van € 205,-- per jaar en er is bijvoorbeeld 3 jaar mee gedaan.

Het verschil tussen € 920,16 en € 305,16 is € 615,-- (dat 3 jaar x € 205,-- per jaar).

Het bedrag van € 615,-- wordt automatisch berekend op looncomponent 210.

 

Opmerking.

Het bedrag aan reeds opgenomen levensloopkorting wordt automatisch overgenomen naar volgend jaar

 

Let op!

Er kan alleen gebruik worden gemaakt van de levensloopkorting in een bepaald jaar, als er ook in dat jaar ook voldoende ingelegd is.